Monday, January 18, 2010

Haiti

Den haitiska regeringen har konstaterat undantagstillstånd i Haiti och situationen blir bara mer och mer desperat. Det svenska folket har donerat mer än 50 miljoner och fler pengar strömmar in, precis som från runt om i världen. Hjälpen når dock inte riktigt helt fram.

Logistik är problemet. Det finns inte tillräckligt många hjälparbetare, inte många nog poliser. Det fattas läkare och mediciner (igår amputerades handen på en liten flicka utan bedövningsmedel). Det är för lite vatten och mat och det lilla som finns blir det kamp om. Beväpnade plundrare mördar för mat. Det är alla mot alla och den laglöshet som var stor redan innan jordbävningen har nu totalt tagit över på Port-au-Princes gator.

22 59324581

Visst är det bra att skicka mat och vatten men ifall man inte har tillräckligt många hjälparbetare för att dela ut det och inte många nog militär personell för att övervaka så gör det ingen skillnad. Att släppa ner förnödenheter från en helikopter leder endast till att de starkaste tar det de vill ha. De starka blir starkare och de svagaste blir ännu svagare. Precis som väntat.

01 02 03

10 000 gravida kvinnor har termin kommande månad. Deras barn kommer att födas på gatorna i Port-au-Prince. Jordbävningens gömda (och glömda) offer. Ett av tio barn i Haiti dör innan fyllda fem och fyra av tio är undernärda. Läget är redan kritiskt och i och med jordbävningen är risken ännu större. Mammorna behöver desperat rent vatten!

51710355

Hur många som har dött vet man inte än men redan har 70 000 begravds i massgravar. Man har också eldat upp hus för att få bort stanken av de döda.

Skicka dit fler militär. Skicka dit fler läkare. Skicka dit fler hjälparbetare. Skicka dit mer polis. Då kan man kanske minska förödelsen som härjar i detta redan tragedirammade land.

Och självklart: sluta inte hjälpa de mer än 3 miljoner behövande, i form av pengar!

Läkarmissionen

Hoppets Stjärna

Unicef

Rädda Barnen

Röda Korset

Läkare Utan Gränser

No comments: