Sunday, May 17, 2009

Syttende mai er vi så glad i....

I dag firar Norge sin berömda nationaldag, och det stora antal pølse i brød (korv), is (glass), brus (läsk) och heliumballonger som säljs denna dag är ridicolous. Och helt oräkneligt!I alla kommuner, i alla barnskolor, på alla gator och torg samlas vi, och tågar framåt med vajande flagg i rött, vitt och blått (och en hel hög andra färger också). Vi firar vår frihet! Först och främst firar vi vår grundlag från 1814 som med tiden frigjorde oss från Danmark och Sverige, men kanske ännu mer firar vi att vi återigen, i 1945 - efter fem långa år under tysk occupation - var ett fritt Norge.Allt började alltså i 1814. Den sjuttonde maj signerade danska kung Christian Frederik Norges grundlag, som blev skriven dagen innan av Riksförsamligen på Eidsvold. Därefter inleddes en kort period for Norge som självständig stat, innan man var tvungen att acceptera Kielfreden och ingick union med Sverige. Grundlagen bevarades dock och säkrade Norge en hög grad av självstyre i unionen.

Efter att Norge gick in i union med Sverige fortsatte vissa att fira grundlagen ändå, vilket den svenska kronprinsen Oscar tyckte kunde tolkas som en provokation mot Sverige, och kungafamiljen. Firandet av dagen - det var i 1929 - kom upp i Torgslaget mellan den svenska fästningskommendantens kavalerister och stundenter och borgare i Oslo. Först då kung Carl Johan dog i 1844 och Oscar övertog tronen kunde dagen firas fritt igen.

I 1836 arrangerades av "Stortinget" (Riksdagen) en 17:e maj-fest, och detta räknas som den första firade nationaldagen i Norge. I 1864 sjöng man "nationalsången" för första gång, för att fira grundlagens 50-års dag. Det är en av Norges största författare - Bjørnstjerne Bjørnson - som skrivit texten, och melodin är komponerad av hans kusin Rikard Nordraak. Det första "barntåget" arrangerades i Trondheim i 1870 (bestod av endast pojkar, flickorna följde efter i 1889), också på initiativ av Bjørnson. Sedan dess har firandet bara eskalerat, och nutidens tåg är en fröjd att titta på med alla Norges bunader representerade.

Seden 1906 står kungafamiljen varje år i timtal på slottsbalkongen och vinkar till alla de passerande barnskolorna som tågar förbi. Undantag är året 1910, då drottning Mauds far kung Edward VII blev gravlagd och under andra världskriget.Den första nationaldagen Norge firade som självständig stat var i 1906. Kung Haakon och drottning Maud står på balkongen och vinkar till barntåget.Hundra år senare är det kung Harald och drottning Sonja som står där uppe, tillsammans med kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit.

Efter att barnen gått i tåg, oftast tidigt på eftermiddagen, arrangeras lekar på de lokala skolorna där familjer samlas i vårvädret. Man dekorerar med björkris, fanor och norska flagg. Också utomlands, där norrmän kan tänkas befinna sig på denna dag firas det stort. Tradition har blivit att man skickar sina nationaldagsbilder till de norska webbtidningarna och att de sedan läggs ut till allmän beskådning under dagen eller i dagarna därefter.

Inget år har norrmän väl varit så glada som just 1945:s "syttende mai". Norge blev fritt bara en dryg månad innan - 9:e april, och på Akershus Festning talade biskop Eivind Berggrav til folket. "Gamle Akershus - her er vi igjen, din kongesønn, dine norske menn og kvinner. Her er vi, med stolthet, med trofasthet og med tårer."

Och kung Haakon VII talade från exil i London. "Da budskapet kom om at tyskerne betingelsesløst hadde overgitt seg, ble vi fylt av dyp takknemlighet. Aldri har vi vel mer eller med større overbevisning kunnet sanne ordene i vår nasjonalsang, der det lyder: Norske Mand i Hus og Hytte, Tak din store Gud! Landet vilde han beskytte, Skjønt det mørkt saa ud. Alt, hva Fædrene har kjempet, Mødrene har grædt, har den Herre stille læmpet, Saa vi vandt vår Ret"Kung Haakon talar från BBC:s studio i London.Ösande regn i Oslo hindrade inte ett fritt folk att fylla gatorna i glädjerus.I Vadsø i Nordnorge skymtar man krigsruinerna i bakgrunden. Stor kontrast till barntåget.17:e maj är den dagen norrmännen fotograferar mest under hela året.Idag säger vi att det är barnens dag. Men egentligen är det Norges dag. Och hon delar så gärna med sig. Den sjuttonde maj är en glädjens dag, en uppklätt dag. En dag när vi möts i samförstånd och vänskap, då ingen skall behöva känna utanförskap.Jag önskar er alla en trevlig sjuttonde maj. Om ni är norrmän, svenskar, afghaner, amerikaner, irakier, kineser eller afrikaner spelar ingen roll. Må er dag fyllas med sol och värme och må ni vara lyckliga! Gratulerer med dagen!

No comments: